top of page
  • Εικόνα συγγραφέαMakdrone

Τί άλλαξε η νέα νομοθεσία για τα drones της EASA στην Ελλάδα

Έγινε ενημέρωση: 5 Οκτ 2022


www.makdrone.gr

Μετά από ενάμιση χρόνο όπου έγινε εφαρμοστέα η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην Ελλάδα, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Η ελληνική νομοθεσία του 2017, έβαλε τις βάσεις ώστε να μπει ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας ώστε οι χειριστές να «εκπαιδευτούν» στη σωστή χρήση του drone. Αρκετοί μπορεί να δυσανασχέτησαν στην αρχή, γιατί θεώρησαν ότι απλά κάνουν το χόμπι τους και δεν χρειάζεται να δώσουν και 1,2 χιλιάρικα για να τους μάθει μια σχολή αυτό που ξέρουν ήδη, να πετάνε. Άλλοι πέρασαν στο ακριβώς αντίθετο άκρο και ήταν έτοιμοι να καταγγείλουν όποιον κρατούσε στα χέρια του ένα drone. Τελικά τα βρήκαμε κάπου στη μέση.

Μην ξεχνάμε ότι οι χρήστες drone το 2017 ήταν ελάχιστοι, οπότε φανταστείτε να μην υπήρχε κανένα πλαίσιο και να πήγαινες σε μια συναυλία σήμερα και από πάνω να πετούσαν 30,40 drone.


Οπότε πάμε να δούμε τί άλλαξε από τότε σε σχολές drone και χειριστές.


1. Επιλογή Εκπαίδευσης.

Πριν. Απαγορευόταν η εκπαίδευση στο εκπαιδευτικό κέντρο εκτός της έδρας. Αργότερα προστέθηκε η επιλογή της απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω υπολογιστή.

Τώρα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς την επιλογή, ενώ πλέον μπορεί να επιλέξει κάποιος και εκπαιδευτικό κέντρο άλλης χώρας μέλος του EASA.

2. Κόστος

Πριν. Με την ελληνική νομοθεσία, υπήρχε υποχρέωση πρακτικής εκπαίδευσης και εξέτασης. Ως συνέπεια το κόστος εκπαίδευσης ήταν αυξημένο και κυμαινόταν από 400 ως 1500 ευρώ.

Τώρα. Ο συνδυασμός απουσίας πρακτικής και ελευθερίας επιλογής κέντρου έχει οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα ενός γεύματος στα Goodys.

3. Χρόνος απόκτησης διπλώματος

Πριν. Η υποχρεωτική εκπαίδευσης δια ζώσης, οι εξετάσεις ανά 2μηνο μόνο στην Αθήνα, η πρακτική εκπαίδευση και εξέταση από πιστοποιημένο εξεταστή, είχε ως μινιμουμ χρονικό διάστημα τους 3,4 μήνες.

Τώρα. Σε 2,3 βδομάδες μπορεί κάποιος να έχει στα χέρια του και τα 2 διπλώματα

4. Ποιότητα Εκπαίδευσης.

Πριν. Το επίπεδο εκπαίδευσης ήταν σαφές ανώτερο. Τόσο λόγο της δια ζώσης παρουσίας όσο και του περιεχομένου.

Τώρα. Η ύλη εκπαίδευσης έχει μειωθεί αισθητά, ενώ σε κέντρα του εξωτερικού είναι ακόμα λιγότερη

5. Ευκολία εκμάθησης.

Πριν. Ήθελε αρκετό χρόνο, διάβασμα και πρακτική εξάσκηση.

Τώρα. Πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο οικονομικά

6. Κύρος πτυχίου

Πριν. Ισχύς εντός ελληνικών συνόρων

Τώρα. Ισχύει σε όλες τις χώρες μέλη του EASA

50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Δίπλωμα Drone A2

bottom of page