top of page
  • Εικόνα συγγραφέαMakdrone

H Τελευταία Γεωμαγνητική Καταιγίδα και οι Επιπτώσεις της στα Drones

Τις τελευταίες δύο ημέρες, ένα ισχυρό γεωμαγνητικό κύμα έπληξε τη Γη, φέρνοντας μαζί του όχι μόνο εκπληκτικά οπτικά φαινόμενα, όπως το Βόρειο Σέλας, αλλά και προκαλώντας διαταραχές στα ηλεκτρονικά συστήματα και τις επικοινωνίες. Ένα από τα πεδία που επηρεάστηκε ιδιαίτερα από αυτή τη γεωμαγνητική δραστηριότητα είναι αυτό της λειτουργίας των drones.


Πώς επηρεάζουν οι Γεωμαγνητικές Θύελλες τα Drones


Τα drones, βασίζονται σημαντικά στα συστήματα GPS για την πλοήγηση και τον προσανατολισμό τους. Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές διαταραχές στα σήματα GPS, καθιστώντας τα αναξιόπιστα ή και πλήρως ανενεργά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου, fly away ή ακόμα και σε πτώσεις των drones.


Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους με μέτριο δείκτη Kp (5-7), μπορεί να συμβούν μερικά πράγματα:


  1. Το αεροσκάφος σας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να κλειδώσει δορυφόρους GPS

  2. Το Home point για RTH σας μπορεί να μην είναι τόσο ακριβής

  3. Μπορεί να χάσετε εντελώς το GPS και να αναγκαστείτε να μεταβείτε στη λειτουργία ATTI


Ο Δείκτης Kp


Με απλά λόγια, ο δείκτης Kp είναι μια μέτρηση της παγκόσμιας γεωμαγνητικής δραστηριότητας που εκφράζεται σε κλίμακα 1-9. Γενικά, θεωρούμε ότι κάτω από το επίπεδο του 4, η γεωμαγνητική δραστηριότητα είναι «Ήσυχη», ενώ στο 4 είναι «διαταραγμένη» (αβέβαιο/άστατο) και πάνω από το 4 ότι βρισκόμαστε κάτω από μαγνητική καταιγίδα.


Αυτός ο τύπος παρεμβολής προκαλείται από πράγματα όπως η ηλιακή δραστηριότητα και έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά σας να χειρίζεστε με ασφάλεια το drone σας μέσω GPS. Σύμφωνα με τη δημοφιλή εφαρμογή UAV Forecast, η ηλιακή δραστηριότητα παρεμβαίνει στα σήματα GPS με δύο τρόπους, και οι δύο λόγω διαταραχών στην ιονόσφαιρα.


(1) Μειώνει την αναλογία σήματος προς θόρυβο (SNR - Signal to Noise ration) και επηρεάζει τη συχνότητα του φορέα, με αποτέλεσμα ο δέκτης να χάσει το κλείδωμα σε ορισμένους δορυφόρους. Αντί για 9 δορυφόρους, μπορεί να κλειδώσετε μόνο 6 ή ο αριθμός μπορεί να κυμαίνεται από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο.


(2) Αλλάζει την καθυστέρηση διάδοσης μέσω της ιονόσφαιρας, καθιστώντας τον εντοπισμό θέσης GPS ανακριβής ακόμα κι αν ο δέκτης έχει κλειδωμένους όλους τους δορυφόρους.


Πρόσφατο Γεγονός

Στην πρόσφατη γεωμαγνητική καταιγίδα, υπήρξαν αναφορές για drones που εμφάνισαν σημαντικά προβλήματα πλοήγησης. Επαγγελματίες που χρησιμοποιούν drones για φωτογραφικές λήψεις, γεωργικές εφαρμογές και άλλες επιθεωρήσεις ανέφεραν απρόβλεπτες συμπεριφορές.


Μέτρα Προφύλαξης και Συμβουλές

  1. Έλεγχος Δεδομένων GPS: Πριν από κάθε πτήση, ελέγχετε την ακρίβεια και την αξιοπιστία των δεδομένων GPS. Εάν υπάρχουν ασυνήθιστες αποκλίσεις, καλύτερα να αποφεύγετε την πτήση.

  2. Προετοιμασία: Ενημερωθείτε για τις προγνώσεις γεωμαγνητικής δραστηριότητας και προγραμματίστε τις πτήσεις σας ανάλογα.

  3. Εναλλακτικά Συστήματα Πλοήγησης: Εξετάστε τη χρήση εναλλακτικών συστημάτων πλοήγησης, όπως downward vision (απαιτεί συνθήκες καλού φωτισμού σε ύψος μέχρι 10μ περίπου) σε περίπτωση που τα σήματα GPS διαταραχθούν. Τα drone μπορούν να πετάξουν και χωρίς gps σε ATTI αλλά απαιτούν χειροκίνητο έλεγχο καθώς το drone επηρεάζεται από τον αέρα. Σε κάθε περίπτωση, προσγειώστε το άμεσα.

  4. Αν πρέπει οπωσδήποτε σε μια ημέρα με υψηλό kp, προσπαθείστε να περιορίσετε το ρίσκο (πχ πτήση σε ώρες που δεν αναμένεται κόσμος, αποκλεισμός χώρου, χρήση βοηθού για επιτήρηση του χώρου κτλ).


Συμπεράσματα

Η πρόσφατη γεωμαγνητική θύελλα υπενθυμίζει τη σημασία της προετοιμασίας και της κατανόησης των φυσικών φαινομένων στην τεχνολογία και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αν και τα drones είναι πολύτιμα εργαλεία σε πολλούς τομείς, η εξάρτησή τους από το GPS τα καθιστά ευάλωτα σε γεωμαγνητικές διαταραχές. Με την κατάλληλη προετοιμασία και στρατηγική, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και να εξασφαλίσουμε την ασφαλή λειτουργία των drones κάτω από δύσκολες συνθήκες.

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Geofence & Geocage

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page